Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Január 06. 07:51, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Zombivá változtatja a méheket

Zombivá változtatja a méheket

Amerikai kutatók olyan élősködő légykártevőt fedeztek fel, amely a kaptár elhagyására készteti a házi méheket, amelyek elveszítik tájékozódó képességüket, majd elpusztulnak.

Ezt a problémát első ízben a San Franciscó-i Egyetem egyetemi városában figyelték meg. Az entomológusok szerint az élősködő tanulmányozása révén várhatóan eredményeket lehet elérni azokban a kutatásokban, amelyek célja a kaptárelhagyás néven ismertté vált tömeges méhpusztulás okainak feltárása.

A rejtélyes jelenség 2006-ban tizedelte meg először az egyesült államokbeli háziméh-populációkat, amelyek jelentős szerepet játszanak a beporzásuktól függő termények megóvásában. Ezek a termények, főként a gyümölcsök és zöldségek évi 15 milliárd dolláros (3675 milliárd forintos) forgalmat jelentenek, és a világ élelmiszer-szükségletének egyharmadát teszik ki.

Az Apocephalus borealis nevű parazita légyfajtát eddig csak kaliforniai és dél-dakotai házi méhekben találták meg – mondta John Hafernik, a San Franciscó-i Állami Egyetem biológiaprofesszora, a PLoS ONE című folyóirat január 3-i számában megjelent közlemény egyik szerzője. A kutató szerint azonban fennáll az a veszély, hogy a kártevő egész Észak-Amerika kaptárait veszélyeztetheti, mivel nagyon sok államot járnak be a profi méhészek kaptáraikkal a termés beporzásának elvégzésére.

A kaptár úgy fertőződik meg, hogy a légy lerakja petéit egy méh potrohába. A megfertőzött méhek elhagyják a kaptárt, hogy fényforrás közelében gyűljenek össze. „Megfigyeltük, hogy a fertőzött méhek körbe-körbe forogtak, minden tájékozódási képességüket elvesztve” – magyarázta Andrew Care, a San Franciscó-i Állami Egyetem kutatója, a tanulmány fő szerzője.

A méhek rendszerint ott pusztulnak el, ahol megállnak, gyakran előtte összezsugorodnak – tette hozzá. „Azok azonban, amelyeket megfertőzött az Apocephalus borealis kártevő, nem tudják magukat megtartani a lábukon, amelyeket állandóan nyújtogatnak, mintha a zsibbadást akarnák elűzni… úgy mozognak, mint a zombik.” Azok a méhek, amelyek éjjel hagyják el a kaptárt, feltehetően erősebben megfertőződtek a kártevőtől, mint azok, amelyek nappal járnak virágport gyűjteni.

A kártevő által megfertőzött kaptárokban végzett genetikai tesztek kimutatták, hogy a méheket és a parazitákat gyakran egy olyan vírus fertőzte meg, amely az ázsiai eredetű Nosema ceranae nevű mikroszkopikus gombafajt is megfertőzi.

Az entomológusok ezt a vírust és ezt a gombát tartották a kaptárelhagyás lehetséges okának. Azonban azt is vizsgálni kell, milyen szerepet játszik az Apocephalus borealis parazita légy ebben a jelenségben – mutatnak rá a legutóbbi tanulmány szerzői. Pontosan meg kell határozni, hogyan befolyásolja a légy lárvája a méhek viselkedését – hangsúlyozták a kutatók.

Címkék: fertőzés, kutatók, légy, méh

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során