Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Szeptember 27. 14:54, kedd | Belföld
Forrás: mti

Szijjártó: a kormány feladata, hogy az ország kimaradjon a recesszióból

Szijjártó: a kormány feladata, hogy az ország kimaradjon a recesszióból

A kormány feladata, hogy Magyarország kimaradjon az Európára leselkedő recesszióból és továbbra is gazdasági növekedési pályán maradjon

Szijjártó Péter az MTI-hez eljuttatott hangfelvétel szerint a rendezvényen azt mondta: Európa gazdasági recesszió fel rohan és a kontinensen súlyos biztonsági válság van.

A koronavírus-járványról és a háborúról szólva megjegyezte: nehéz példát találni a világtörténelemben az utóbbi néhány évre, amikor kétszer "állt a feje tetejére" a világgazdaság.

Csak úgy lehet a magyar gazdaságot ebben az európai recessziós környezetben növekedési pályán tartani, hogy ha folyamatosan képesek vagyunk munkahelyteremtő beruházásokat vonzani Magyarországra és képesek vagyunk folyamatosan emelni a magyar gazdaság technológiai színvonalát - jelentette ki a miniszter.

Hangsúlyozta: ezekben a törekvésekben a kínai vállalatok kiváló partnernek bizonyulnak és a beruházásaik révén ebben a nehéz gazdasági helyzetben is támogatják a kormány törekvéseit.

A tárcavezető jelezte: mostanra a világon végrehajtott beruházások 70 százaléka mögött keleti vállalatok és keleti tőke, míg a 30 százalékuk mögött nyugati befektetések állnak.

A nagy kínai vállalatok egyre komolyabb piaci részesdésekre tesznek szert Európában és beruházásaikon keresztül növelik a jelenlétüket is - mondta Szijjártó Péter. "Magyarországnak érdeke ebben a környezetben az, hogy minél több nagy kínai beruházás jöjjön hazánkba" - húzta alá.

Hozzátette: Magyarországon gyárthat akkumulátort a kínai CATL, ami minden idők legnagyobb hazai beruházása és Európában is a legjelentősebbek közé tartozik. Ugyanakkor "különös előnyöket jelent" a Huawei kutatási központja, amely Budapesten üzemel és a logisztikai központjuk is Biatorbágyon.

Szijjártó Péter szerint a keleti nyitás politikájának eredménye, hogy ahogy 2020-ban, úgy idén is Kínából érkezik a legtöbb beruházás Magyarországra.

Leszögezte: Magyarország a jövőben sem fogja diszkriminálni a beruházásokat végrehajtó vállalatokat az alapján, hogy milyen országból jön. "Egy dolog számít: a beruházó vállalatoknak tiszteletben kell tartani a törvényeket és a jogszabályokat" - fogalmazott a tárcavezető. Hozzátetet, hogy ez az elv érvényesül akkor is, amikor "komoly nemzetközi nyomás" helyeződik a magyar kormányra, hogy ne engedje be a Huaweit. "Számunkra azonban büszkeség a Huawei beruházása" - emelte ki.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a kínai telekommunikációs cég 15 éve van jelen Magyarországon és az első olyan kínai vállalat, amellyel stratégiai megállapodást kötött a kormány.

A céggel való együttműködés világosan jelzi Magyarország nyitottságát az innovációra, az új gondolatokra, az egyenrangú és kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszédre, az értékteremtő munkára - mondta Szijjártó Péter.

Kitért arra is, tavaly mintegy 1000 milliárd forintot költött a kormány kutatás-fejlesztésre, több mint 3600 kutatóhely van Magyarországon és több mint 90 ezren foglalkoznak kutatás-fejlesztéssel itt.

A minisztérium tájékoztatása szerint a Huawei European Innovation Day elnevezésű rendezvényen beszédet mond Marco Kamiya, az ENSZ iparfejlesztési szervezetének innovációs és digitális igazgatója; online jelentkezik be Jeff Wang, a Huawei közügyi és kommunikációs elnöke. Felszólal még Marco Xu, a Huawei közügyi és kommunikációs igazgatója, valamint Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. Az egész napos rendezvényen a Huawei bemutatja legújabb elképzeléseit, innovációit. A nap folyamán több iparági szereplő, a Huawei partnerei, valamint kormányzati és egyetemi résztvevő is előadást tartanak.

Fotó: Szijjártó Péter - Facebook

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.