Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2011. Szeptember 07. 07:41, szerda | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Szennyezések miatt aggódnak inkább a fogyasztók

Szennyezések miatt aggódnak inkább a fogyasztók

Hátrányba szorul az éghajlatváltozás miatti aggodalom egyéb környezetszennyezésekkel szemben a Nielsen friss felmérése szerint.

Éghajlat és szennyezés

A Nielsen 2011-es Sustainable Efforts & Environmental Concerns jelentése szerint kevesebb közfigyelem irányul a globális felmelegedés kérdésére, így kevesebben aggódnak az éghajlat megváltozása miatt világszerte, mint korábban. A kétévente elkészített kutatás során 51 országban 25 ezer internetező felnőtt véleményét kérték ki, amely szerint sokan tartanak a felmelegedéstől, de kevesebben, mint a lég-, víz- és egyéb szennyezéstől.

A jelentés szerint idén a válaszadók 69 százaléka fejezett ki aggodalmat a klímaváltozás miatt, ez az érték magasabb, mint a 2009-ben mért 66 százalék, de kevesebb, mint a 2007-ben regisztrált 72 százalék. Az éghajlati kérdéssel szemben viszont egyre nagyobb figyelem irányul más környezeti problémákra. A lekérdezés eredményei szerint a válaszadók 77 százaléka aggódik a levegőszennyezés miatt, 75 százalék pedig a vizek szennyeződésétől tart - mindkét témát hat százalékkal többen jelölték meg problémaként, mint 2009-ben. A legnagyobb arányú attitűdváltozást a növényvédő szerekkel, a csomagolási hulladékokkal és az elfogyó ivóvízkészlettel kapcsolatban mérték. A megkérdezettek 73 százaléka mondta, hogy ezek a kérdések aggasztják, ami a növényvédők esetében 16, a hulladékok esetében 14, a vízhiány vonatkozásában 13 százalékos növekedést jelent 2009-hez képest.

Régiókra lebontva az Ázsiában élők legnagyobb félelmét a vízhiány és a légszennyezés jelenti, Latin-Amerikában, a Közel-Keleten, Afrikában, Európában és Észak-Amerikában pedig a vízhiány miatt aggódnak leginkább.

Jelentős népességük és még jelentősebb széndioxid kibocsátásuk okán az Egyesült Államok, Kína és India játszhat központi szerepet a Föld környezeti problémáinak megoldásában. Éppen ezért aggasztó, hogy mind az Egyesült Államokban, mind Kínában csökkent azok aránya, akik tartanak a klímaváltozástól. Előbbi esetében a 2007-es 62 százalékról 48 százalékra, utóbbi vonatkozásában a 2009-es 77 százalékról 2011-re 64 százalékra csökkent ezek aránya. Az Egyesült Államokban ráadásul azon válaszadók 63 százaléka, akik közölték, nem aggódnak a klímaváltozás miatt, úgy vélekednek, nem az emberi tevékenység, hanem a Föld természetes ciklusai okozzák az éghajlat változását.

A nagy három közül egyedül India áll helyt, ahol az aggódó válaszadók aránya a négy év alatt nőtt, jelenleg 86 százalékos. Regionálisan egyébként Latin-Amerikában 90, a Közel-Keleten és Afrikában 80, Ázsiában 72, Európában 68 százalék tartja aggasztónak az éghajlat megváltozását.

Címkék: felmérés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket