Városlista
2024. június 26, szerda - János

Hírek

2020. Március 14. 07:13, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Nyolc filmet tesz szabadon hozzáférhetővé a Nemzeti Filmintézet

Nyolc filmet tesz szabadon hozzáférhetővé a Nemzeti Filmintézet

Nyolc filmet tesz szabadon hozzáférhetővé a Nemzeti Filmintézet, az alkotások az ünnepi hétvégén tekinthetők meg - közölte a Nemzeti Filmintézet pénteken az MTI-vel.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának alkalmából online nézhető válogatás filmjei sokoldalú képet nyújtanak arról, hogy az egyes korszakokban a különböző filmes műfajokban hogyan alakult a történelmi emlékezet - olvasható a közleményben.

Mint írják, megtekinthető lesz a Föltámadott a tenger (1953) című film, amely az ötvenes évek legnagyobb filmes vállalkozása volt. Nádasdy Kálmán és két rendezőtársa monumentális alkotásának középpontjában az 1848-as forradalom és szabadságharc, Petőfi és Bem barátsága áll, a kor ízlésének és ideológiájának megfelelő feldolgozásban. A főszerepeket Görbe János, Makláry Zoltán és Básti Lajos alakították.

Szintén látható lesz többek között a Petőfi Sándor születésének 150. évfordulója alkalmából, Kardos Ferenc rendezésében készült Petőfi '73 (1972) című film; Sára Sándor 80 huszár című filmdrámája (1978); Macskássy Katalin animációs rövidfilmje, az Ünnepeink (1981) és Bereményi Géza filmeposza, A Hídember (2002) is.

A filmek a www.filmarchiv.hu weboldalon ingyenesen érhetők el - áll az összegzésben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 26. 09:33, szerda | Belföld

Zajlik az aratás, figyeljünk az utakon

Országszerte zajlik az aratás, emiatt nagyobb számban vesznek részt a forgalomban mezőgazdasági munkagépek, ami fokozott figyelmet követel minden járművezetőtől - hívta fel a figyelmet közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

2024. Június 26. 07:43, szerda | Belföld

Orbán Viktor: Közép-Európa legsikeresebb légikikötőjévé fejlesztjük a Liszt Ferenc Repülőteret

Párizsban megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnök és Nicolas Notebaert, a Vinci Concessions vezérigazgatója - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke kedden.

2024. Június 26. 07:43, szerda | Belföld

Mándoki Soulmates koncert -Budapest

Örömmel jelentjük be, hogy Szent István ünnepe alkalmából Budapest szívében, a Bazilika előtti téren idén, augusztus 18-án 19:00 órától újra életre kel a többszörös platina- és aranylemezes Mandoki Soulmates muzsika.

2024. Június 25. 06:00, kedd | Belföld

Giorgia Meloni: támogatjuk Magyarország uniós elnökségi programját

Róma támogatja Budapest uniós elnökségi programjának prioritásait, így a demográfiai csökkenés jelentette kihívást, a versenyképesség növelését, az európai védelem erősítését