Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Június 08. 06:00, szerda | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Nőttek a csehországi havi átlagbérek és a kiskereskedelmi forgalom

Nőttek a csehországi havi átlagbérek és a kiskereskedelmi forgalom

Az idei első negyedévben éves szinten 7,2 százalékkal 37 929 koronára (606 864 forint) emelkedtek az átlagos havi bérek Csehországban - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) kedden Prágában.

Ezt azt jelenti, hogy az alkalmazottak átlagban 2533 koronával (40 528 forint) kaptak többet havonta, mint egy éve. Azonban az inflációs adatokat figyelembe az első negyedévben a csehországi átlagbérek értéke 3,6 százalékkal csökkent. A fogyasztói árnövekedés ugyanis az első három hónapban 11,2 százalékos volt.

Pénzügyi elemzők egybehangzó véleménye az, hogy a magas infláció az egész idei évben rontani fogja az átlagbérek értékét még azok növekedése mellett is. A prognózisok azt jelzik, hogy az infláció negatív hatása a bérekre a második negyedévben még nagyobb lesz.

Áprilisban 6,2 százalékra gyorsult a kiskereskedelmi forgalom éves növekedése a márciusi 5,7 százalékkal szemben. Havi összehasonlításban az áprilisi kiskereskedelem 0,1 százalékkal nőtt márciushoz képest.

Az első negyedévben a cseh gazdaság (GDP) 4,8 százalékkal nőtt. A legutóbbi prognózisok szerint ez a növekedési ütem az év következő részében mérséklődik. A várakozások szerint az egész évi GDP-növekedés 2 százalék körül alakul, a tavalyi 3,3 százalék után.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.