Városlista
2024. március 2, szombat - Lujza

Hírek

2011. December 10. 06:23, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

„Nem szabad lebecsülni” – több mint félmillióan vállalnák a munkát

„Nem szabad lebecsülni” – több mint félmillióan vállalnák a munkát

Érettségizett jelentkezőket vár a rendőrség hat megyében, az érintettek március 1-jétől kezdhetnék a munkát.

Pintér Sándor belügyminiszter Kőszegen azt is elmondta: jövőre 200 ezer embernek szeretnének munkát adni a közfoglalkoztatásban.

Pintér Sándor belügyminiszter pénteken újságíróknak elmondta, hogy a felhívás része annak a választási ígéretnek, miszerint 4200 főt képeznek ki rendőrré; ezzel a kontingenssel szeretnék befejezni a programot. Mint közölte, ennek fedezetét betervezték a jövő évi költségvetésbe, vagyis a pénz megvan, reméli, a jelentkezők is meglesznek. „Ez nem önmagáért való, hanem a rendért, a közbiztonságért; a kis települések biztonságát fogja szolgálni” – fogalmazott a tárcavezető.

A felhívás szerint 18 és 37 év közötti, érettségizett érdeklődőket várnak, ők január 6-ig nyújthatják be jelentkezésüket Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint Zala megyében. A nyertes pályázók március 1-jétől 12 hónap próbaidővel rendőrök lesznek, beiskolázzák őket, és hat hónapos felkészülés után rész-szakképesítést szerezhetnek. A pályázók már a képzés során pályakezdő besorolású illetményt kapnak.

Kétszázezer embernek adnának munkát

Jövőre 200 ezer embernek szeretnének munkát adni a közfoglalkoztatásban, de csaknem háromszor ennyi, 595 ezer ember is dolgozna hasonló keretek között, ha lenne elég munkalehetőség – mondta Pintér Sándor belügyminiszter pénteken Kőszegen. A miniszter a sajtótájékoztatón közölte: azok közül, akik bekapcsolhatók a közfoglalkoztatásba, sokan rendelkeznek az élet sok területén használható szakképzettséggel, de a diplomások sem ritkák közöttük. Pintér Sándor kiemelte, hogy egy az élethelyzete miatt éppen munka nélkül lévő embernek sokszor semmivel sem rosszabb a szaktudása, mint annak, aki hasonló munkaterületen dolgozik, ezért nem szabad lebecsülni a közfoglalkoztatást, sőt arra kell törekedni, hogy az abban lévő lehetőségeket minél jobban kihasználják.

A júniustól kísérleti jelleggel zajló mintaprogramok keretében eddig 28 ezer embernek adtak munkát, Vas megyében például ezek az emberek közreműködtek a határnyiladék megtisztításában, ennek eredményeként pedig ma már ismét a nemzetközi elvárásoknak megfelelően néz ki a gondozásba vett határszakasz. A belügyminiszter a tárcájához tartozó területek elmúlt másfél éves tevékenységéről szólva kifejtette: javult a közbiztonság, 3600 új rendőrt vettek fel és iskoláztak be, és további 800 rendőr beiskolázását tervezik.

Elzárással is büntethető, ha ezt teszik

A közbiztonság növelése érdekében szigorították a szabálysértési törvényt úgy, hogy aki tulajdon elleni szabálysértést követ el, azt elzárással lehessen büntetni, de ugyanezt a célt szolgálta a büntető törvénykönyv módosítása az úgynevezett „három csapás” törvényével is – sorolta a tárcavezető. Pintér Sándor emlékeztetett arra az áldozatos munkára, amelyet a tárcájához tartozók – rendőrök, katasztrófavédelmi, valamint büntetés-végrehajtási dolgozók –, továbbá a közreműködő szervezetek és önkéntes segítők végeztek előbb az árvízi védekezés és helyreállítás, majd a vörösiszap-katasztrófa következményeinek a felszámolása, a helyreállítás és az újjáépítés során.

Sokat javult a rendőrség megítélése

Mint mondta, az elmúlt másfél év tevékenységének köszönhető az is, hogy a rendőrség társadalmi megítélése sokat javult, egy felmérés adatai szerint az öt helyet lépett előre. A belügyminiszter elismerően szólt a rendőrségnek az EU-elnökség idején végzett munkájáról, utalva arra: 260 rendezvényt biztosítottak rendkívüli események nélkül. A tűzoltóságok helyzete kapcsán kiemelte: céljuk egy olyan egységes rendszer megteremtése, amely valamennyi település és az ott élők számára egyenlő biztonságot nyújt.

Pintér Sándor az önkormányzatok helyzetéről szólva kijelentette: az önkormányzatok 1740 milliárd forintos adósságot halmoztak fel, ehhez társul 300 milliárd forintnyi kifizetetlen számla. Ezt nem bírja a költségvetés a későbbiekben, ezért azt a pénzt, amit az állam ad, ezután nemcsak az Állami Számvevőszék fogja vizsgálni, de az is, aki a pénzt adja, vagyis a magyar állam is – tette hozzá a belügyminiszter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 02. 12:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor a kongói elnökkel tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Félix Antoine Tshisekedivel, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnökével folytatott tárgyalásokat a törökországi Antalyában

2024. Március 02. 12:00, szombat | Belföld

Meteorológia: melegrekordokkal indult a március is

Melegrekordokkal indult a március is: megdőlt az országos és fővárosi hajnali melegrekord pénteken - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján szombaton.

2024. Március 02. 06:00, szombat | Belföld

Átlagosan 20 százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók alapbére

Március 1-jétől átlagosan 20 százalékkal nő az egészségügyi szakdolgozók alapbére - jelentette be a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára pénteken Budapesten, újságírók előtt.

2024. Március 01. 15:26, péntek | Belföld

Meteorológia: megdőlt a melegrekord a fővárosban csütörtökön

Megdőlt a hajnali és a napi fővárosi melegrekord is csütörtökön - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján pénteken.