Hírek
2014. Október 29. 11:09, szerda |
Életmód
Forrás: Violet C. Landers
Morbid süteményötletek Halloween-re!
A Halloween-t sokan pogány, amerikai ünnepnek tartják, mégis egyre többen ünneplik. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt jó szórakozás. A sütőtök faragás és jelmezbe bújás előtt, íme pár remek borzongató süteményötlet.
Halloween- i sírkert, azaz Somlói galuska kicsit másképp
Hozzávalók (5 főre)
A tésztához: 6 db tojás; 6 ek porcukor; 6 evőkanál finomliszt; 1 ek cukrozatlan kakaópor; 1 csipet só
A vaníliakrémhez: 3 db tojássárgája; 5 dl tej; 3 ek cukor;1 db vaníliarúd (kikapart magjai); 1 evőkanál étkezési keményítő
A csokiöntethez: 10 dkg vaj; 10 dkg cukor; 3 ek cukrozatlan kakaópor; 2 ek tej (hideg)
A tálaláshoz: 150 ml habtejszín
Először is két piskótát sütünk: egy simát és egy kakaósat. Ehhez a tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral, géppel, habosra keverjük, hozzáadagoljuk a lisztet. A masszát megfelezzük, és az egyik feléhez hozzákeverjük a kakaóport. A tojásfehérje habot elfelezve, egyik, illetve a másik tálba óvatosan beleforgatjuk.
Két, sütőpapírral bélelt tepsire terítjük a piskótatésztákat vékonyan, ügyelve, hogy közel egyforma nagyságúak legyenek. 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 10-12 perc alatt (tűpróba!) megsütjük a piskótákat (egymás után).
A mazsolát rumba áztatjuk, majd elkészítjük a vaníliakrémet. A kihűlt piskótákat megfelezzük, és következik a rétegezés: egy sima piskótával kezdünk, meglocsoljuk teával, megkenjük a vaníliakrémmel, megszórjuk a lecsepegtetett mazsolával és meghintjük a dióval. Erre jön a kakaós piskóta, az előzőek szerint járunk el, majd még egy sima piskóta, és a töltés, végül a megmaradt kakaós piskótával zárjuk az egészet. Ha maradt krém, mazsola és dió, ezt is megkenjük, megszórjuk, ha nem, az sem baj. Fóliába csomagoljuk és legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük, de még jobb, ha egy egész éjszakára ott felejtjük és így közben az ízek összeérnek.
Tejszínhabbal bekenjük a tetejét és kakaóporral finoman leszitáljuk, majd babapiskótákat félbevágunk és kakaósziruppal feliratokat írunk rá (pl. RIP, nevek, évszámok, keresztek és egyéb motívumok) ezeket pedig a tésztába „szúrjuk”. Ezzel el is készült a „temető”.
Halloween ujjak
12 személyre, elkészítési ideje körülbelül 60 perc. Nehézségi foka: könnyű
Hozzávalók:
20 dkg liszt; 15 dkg dió; 20 dkg vaj; 2 db tojássárgája; 10 dkg porcukor; csipetnyi só; pár szem mandula; piros ételfesték
Elkészítése:
A hozzávalókat gyorsan összegyúrjuk, 1 órára hűtőbe tesszük, majd szép rudacskákat formázunk belőle, azután jól elcsúfítjuk. Így születnek a girbe-gurba boszorkányujjak, majd felezett mandulával körmöket nyomunk rájuk, picit megkenjük tojássárgájával, és 175 fokon megsütjük. Ha piros körmöket szeretnénk, a mandulát előtte 20 percre áztassuk ételfestékbe!
Mézeskalács Halloweenre
Hozzávalók:
20 dkg méz; 10 dkg cukor; 5 dkg vaj; 2 tojás; 50 dkg liszt; 1 csomag sütőpor; 1 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék; 20 dkg porcukor átszitálva; 1 tojásfehérje; ételszínezék
A mézet, a cukrot és a vajat összemelegítjük, de ügyelünk rá, hogy ne forrjon fel. Kihűtjük, és belekeverjük a tojásokat, a fűszerkeveréket, majd a sütőporral elkevert lisztet. Először csak keverjük, majd jól átgyúrjuk.
A tésztát legalább 30 percig pihentetjük, majd lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk. 180 fokos sütőben nagyjából 10 perc alatt megsül.
Amikor teljesen kihűlt, megcsináljuk a cukormázat. A porcukrot habosra keverjük a tojásfehérjével, több részre osztjuk, és ízlés szerinti ételfestékkel megszínezzük. A mézeskalácsokat színezett cukormázzal, csokigolyókkal, francia drazséval vagy gumicukorral díszíthetjük.
Jó szórakozást, jó étvágyat Mindenkinek!
Ezek érdekelhetnek még
2024. Október 31. 08:07, csütörtök | Életmód
Számítási rekordot állított fel bonyolult kvantumfizikai rendszerek szuperszámítógépes szimulációi terén két magyar kutató
2024. Október 31. 08:05, csütörtök | Életmód
Idei egymilliomodik látogatóját köszöntötte a Fővárosi Állat- és Növénykert
Simon Márton hatéves budapesti kisfiú szerdán délelőtt nem sokkal 10 óra után édesanyjával és testvéreivel érkezett az állatkertbe, ahol Sós Endre természetvédelmi és állategészségügyi igazgató köszöntötte.
2024. Október 30. 07:56, szerda | Életmód
Újabb nemzetközi díjjal ismerték el a Magyar Postát
Díjat kapott a Magyar Posta raktárlogisztikai megoldása, a SMART by MPL egy nemzetközi szakkonferencián - tájékoztatta a társaság kedden az MTI-t.