Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Június 23. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Méhen belül távolítottak el tumort egy magzat szájából

Méhen belül távolítottak el tumort egy magzat szájából

Méhen belül távolítottak el tumort egy magzat szájából amerikai sebészek egy maga nemében világelső beavatkozással - számolt be róla pénteken a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).

A két évvel ezelőtt végrehajtott műtét részleteit most hozták nyilvánosságra az American Journal of Obstetrics and Gynecology című szakfolyóiratban.
Tammy Gonzalez 17 hetes terhes volt, amikor egy ultrahangos vizsgálat során kiderült, hogy magzata szájában daganat növekszik. Az orvosok megállapították, hogy szájüregi teratómáról van szó, amellyel a babának kevés esélye lenne a túlélésre. A teratóma az embrionális kor háromféle alapszövetéből álló daganat, amely igen gyorsan növekedhet.
Az úttörő műtétet a floridai Jackson Memorial kórházban végezték el. Az orvosok visszaemlékezése szerint a rendkívül ritka daganattípusra ezt az esetet megelőzően húsz éven át nem volt példa kórházukban.
Az anya az operáció alatt helyi érzéstelenítést kapott, majd tűvel átszúrták a magzatburkot. Ezt követően lézer segítségével vágták ki a magzat, Leyna szájából a tumort a mindössze egy órás beavatkozás során.
Leyna Mykaella Gonzalez 2010 októberében született meg, a ma 20 hónapos kislány egészséges. Életmentő műtétének egyetlen fennmaradt jele egy aprócska sebhely a szájában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére