Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Január 15. 14:35, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Életeket menthet a liberális szabályozás átalakítása

Életeket menthet a liberális szabályozás átalakítása

Jelentősen javult a rendezvények biztonsága az elmúlt egy évben a szabályozás átalakítása és az ellenőrzések nyomán – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vasárnap.

Közleményükben emlékeztettek, hogy egy éve ezen a napon történt tragédia a Nyugati téri West Balkán nevű szórakozóhelyen, ahol három fiatal lány vesztette életét.

A tragédiát követően az Országgyűlés az ellenőrzések szigorításáról döntött és engedélyhez kötötte a háromszáz résztvevőnél nagyobb beltéri, illetve az ezer látogatónál többet fogadó kültéri rendezvények szervezését. A döntés értelmében május közepéig az ország valamennyi szórakozóhelyét soron kívül, közösen ellenőrizték a rendvédelmi hatóságok.

Az első félév átfogó ellenőrzéseit a második félévben utóellenőrzések követték. 2011-ben a hivatásos tűzoltóságok országosan 2279 ellenőrzést hajtottak végre, ezek során 27 szórakozóhelyet zárattak be a kiürítés feltételeit közvetlenül akadályozó hiányosság, vagy a létszám jelentős túllépése miatt. Szabálysértési feljelentést 90 szórakozóhely esetében kezdeményeztek az illetékes önkormányzat jegyzőjénél, 108 esetben tűzvédelmi bírságot, 145 esetben helyszíni bírságot szabtak ki. A tapasztalt hiányosságok miatt 601 esetben hatósági felhívást adtak ki, 307-szer hatósági kötelezéssel éltek a tűzoltóságok.

Az OKF közleménye szerint a szabálytalanságok száma a határozott hatósági tevékenység következtében folyamatos csökkenést mutat. A legutóbbi ellenőrzések során már nem találtak súlyos vagy gyakran ismétlődő hiányosságot. A korábbi liberális szabályozás átalakítása és az ellenőrzés-sorozat pozitív hatással volt a szórakozóhelyek biztonsági helyzetére, az üzemeltetők jogkövető magatartást tanúsítanak és jelentősen javult a rendezvények biztonsága – olvasható a közleményben.

2011. január 15-én Budapesten, a Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen három fiatal lány halt meg, többen megsérültek, amikor a diszkóban összegyűlt többezres tömegben pánik tört ki, s az épület földszintjén és a lépcsőn tumultus alakult ki. A tragédiával összefüggésben az ügyészség négy ember ellen emelt vádat tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.