Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Június 24. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Lekerülnek a kommunista utcanévtáblák

Lekerülnek a kommunista utcanévtáblák

Akár még a nyári szünet előtt elfogadhatja a parlament azt a Fidesz–KDNP-s módosító indítványt, amelyet kilenc kormánypárti képviselő, köztük Wittner Mária nyújtott be, miszerint a kommunista rendszert szimbolizáló történelmi neveket, jelképeket nem használhatják civilszervezetek, cégek, alapítványok, sajtótermékek. Stágel Bence (KDNP), a módosítás egyik kezdeményezője a Magyar Hírlapnak beszélt a külföldön élő fiatalok hazacsábítását célzó programjukról is.

„Minden diktatúrát elítélünk, legyen az vagy kommunista, vagy fasiszta. Megengedhetetlennek tartjuk a kettős mércét, ezért el kell tűnniük a milliók halálát okozó, emberek és országok életét tönkretevő kommunista diktatúrák jelképeinek az utcáinkról és a cégek, civilszervezetek elnevezéseiből is” – fejtette ki Stágel Bence, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke. A jogszabály 2013. január elsejétől lépne életbe. Stágel Bence elmondta, tavaly kezdték el azt az akciót, amelyben azt kezdeményezték, hogy az önkormányzatok cseréljék le azokat az utcaneveiket, amelyek a kommunista diktatúrához köthetőek. A mostani törvényjavaslat kimondja az utcanévváltozások miatt szükségessé váló hatósági igazolványok cseréjének általános illetékmentességét.

Az IKSZ elnöke arról is beszélt, hogy ugyancsak tavaly indították útjára a Gyere haza! programjukat, amely a külföldön élő fiatalok hazacsábítását tűzte ki célul. A Gyerehaza.org honlapjukat azóta több mint nyolcvanezren keresték fel, közülük nagyon sokan külföldről. A kezdeményezéshez első önkormányzatként most csatlakozott Budaörs, amely a saját fiataljait próbálja hazatérésre ösztönözni.

Stágel Bence elmondta, programjukkal kedvezményes lakhatást és vállalkozásindítási segítséget szeretnének nyújtani a hazatérőknek. De tárgyalnak az oktatási államtitkársággal arról is, hogy a felsőoktatási törvény végrehajtási rendeletében költségkímélő megoldást rögzítsenek a külföldön szerzett tudományos fokozatok magyarországi honosításakor.

Összegzésként elmondta, hogy a fiatalok hazatérése az apró lépések politikájával, több program együttesével érhető el. Ilyen a tudományos akadémia Lendület programja a fiatal tudósok hazacsábítására, a közigazgatási tárca Regeneráció programja a közigazgatási elhelyezkedésekre vagy éppen a vidékfejlesztési tárcának a fiatal gazdák támogatását célzó Demográ­fiai földprogramja - tette közzé a Magyar Hírlap.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére