Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Október 30. 07:00, vasárnap | Helyi
Forrás: TMKI, fotó: csepel.info

Közösségi szolgálatosok a szekszárdi kirendeltségen

Közösségi szolgálatosok a szekszárdi kirendeltségen

Közösségi szolgálatukat töltő diákokkal volt tele hétfőn a szekszárdi tűzoltólaktanya.

Tizenhét diák részesült elméleti oktatásban a katasztrófavédelem tevékenységi köréről, feladatrendszeréről, valamint a kárhelyszíneken történő tűzoltói beavatkozás során használt egyéni védőeszközökről. A foglalkozást Czinczár Krisztián tű. alezredes, a Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Polgári Védelmi Felügyelője tartotta.

2016 január elseje után az érettségi vizsga bizonyítvány kiadásának feltétele 50 óra „közösségi szolgálat” elvégzésének igazolása. Az idei évben 470 diák mintegy 1120 órát töltött a Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen. A kirendeltség és a tűzoltó-parancsnokság tizenhárom iskolával kötött együttműködési megállapodást.

Azok a diákok, akik úgy döntenek, hogy a katasztrófavédelemnél szeretnék eltölteni kötelező óraszámaikat, vagy legalábbis annak egy részét, a felkészítés során átfogó képet kapnak a katasztrófavédelemről, szervezeti felépítéséről, tevékenységéről, szakmai tagozódásáról. A polgári védelem szakterületén belül elméleti és gyakorlati szinten is megismerkedhetnek a védőeszközökkel, gyakorlatokon vehetnek részt, megismerhetik saját településük kockázati tényezőit és elemezhetik is azokat. A tűzoltó ismeretek keretében gyakorlati foglalkozásokon ismerkedhetnek meg a tűzoltók szakfelszereléseivel, védőeszközeivel, a tűzoltószerekkel, technikai felszereléseikkel, illetve megbeszélhetik esetleges saját tapasztalataikat, miközben tanulnak is abból.

A közösségi szolgálat során nem csak a problémamegoldás területén fejlődnek a diákok, hanem észrevétlenül tanulnak az együttműködésről, a konfliktuskezelésről, az empátiáról, a kreatív gondolkodásról, a projekttervezésről, a döntéshozásról és a felelősségvállalásról is, miközben saját és mások iránti felelősségérzetük is jelentős változáson megy keresztül. Ezek az újonnan megszerzett kompetenciák a későbbi munkakeresés során a fiatalok haszára válhatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése