Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2012. Szeptember 12. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kevesebb a csalás - bevált a fordított áfa

Kevesebb a csalás - bevált a fordított áfa

Drámaian csökkent a gabonafélék – vélhetően fiktív – exportja két észak-alföldi határátkelőhelyen idén júliusban, miután egyes növényi termékek esetében életbe lépett a fordított áfa.

Drámaian csökkent a gabonafélék – vélhetően fiktív – exportja két észak-alföldi határátkelőhelyen idén júliusban, miután egyes növényi termékek esetében életbe lépett a fordított áfa, és ez lehetetlenné tett bizonyos típusú csalásokat. A gabonatermesztők és kereskedők is üdvözlik a lépést, és a rendszer mielőbbi kiterjesztését sürgetik - írja a Világgazdaság.

Az Észak-Alföldi régiónkban lévő két határátkelőhelyen, Ártándon és Csengersimán a gabonaszállítmány forgalom 69,94 százalékkal esett vissza júliusban, áruokmány szerinti mennyiséget tekintve ez a csökkenés pedig 70,76 százalékosos volt – áll egy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-alföldi Regionális Főigazgatósága által készített jelentésben. Az összegzés hozzáteszi: a kivitel idén júliusban 78,21 százalékkal zuhant tavalyhoz képest, míg az import 56,76 százalékkal csökkent. Ugyanez az áruokmány szerinti mennyiségi csökkenést tekintve 79,39, valamint 43,86 százalék.

A drámai zuhanás oka a július elsejétől élő fordított áfa, amely a gabonaféléket, az olajosmagvakat valamint egyes fehérjenövényeket érint. A vásárlói lánc végén fizetendő áfa ugyanis lehetetlenné tett olyan típusú áfacsalásokat, amelyeket a termények fiktív utaztatásával valósítottak meg. Korábban a célpontországok ezen a téren Szlovákia, Románia és Szerbia voltak, ezeken a határszakaszokon „tűntek el” a korábban mindennapos szállítmányok.

„Egyértelmű, hogy a feketekereskedelem a fordított áfa bevezetése miatt csökkent. Akik ma külföldre viszik az árut, azok teljesen legálisan teszik ezt, ez azonban néhol csak a korábbi forgalom tizedét teszi ki” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Vancsura József . A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke hozzátette: „mára elmondható, hogy a fordított áfa bevezetése elérte a célját, és – Romániához hasonlóan – azonnal megtisztította a piacot.” Az elnök ugyanakkor hozzátette: „az adócsalók ma más árukkal dolgoznak, jellemzően műtrágyával és húsfélékkel, ezért a jövőben indokolt lenne kiterjeszteni a rendelkezést más árucsoportokra is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.