Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Június 23. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Káel Csaba: nagy az érdeklődés a Müpa operajátszási módja iránt

Káel Csaba: nagy az érdeklődés a Müpa operajátszási módja iránt

A hangversenytermi operajátszás magyarországi gyakorlatát ismertette a modern operajátszásról Pekingben megrendezett nemzetközi tanácskozáson Káel Csaba, a Művészetek Palotájának vezérigazgatója. A rendezvényen a Müpa mellett a Magyar Állami Operaház vezetői is részt vettek.

"A négy éve átadott hatalmas, 2,1 négyzetkilométer alapterületű pekingi kulturális komplexum, a nemzeti előadó-művészeti központ (NCPA) évente rendez nemzetközi fórumot azért, hogy minél előbb bekapcsolódjon a nemzetközi vérkeringésbe. Az Egyesült Államok mellett csak Magyarország küldött több intézményből résztvevőket, a Müpa mellett a Magyar Állami Operaház is képviseltette magát" - mondta el az MTI-nek Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója.
A világ legnagyobb operaházainak, valamint a Müpához hasonló intézményeknek a képviselői voltak jelen a tanácskozáson. Az egyik kerekasztal-beszélgetés témavezetésére Káel Csabát kérték föl. Ezek a szekcióülések a világszerte aktuális kérdéseket vetik föl, ő a klasszikus operák mai előadásmódjának a Müpában kifejlesztett gyakorlatát ismertette az érdeklődőkkel, akik között ott voltak a müncheni Bajor Állami Operaház, a Bécsi Állami Operaház, a New York-i Metropolitan Opera, a Seattle-i Operaház vezető személyiségei is.
"Többen nagy tetszéssel érdeklődtek a nálunk alkalmazott megoldás iránt, amelyet néha félig szcenírozottnak, máskor minimálisan szcenírozottnak szoktunk nevezni, a Budapesti Wagner-napokra inkább a minimalizmus jellemző. De játszottuk a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadán például Donizetti A szerelmi bájital, Puccini Pillangókisasszony, Purcell A tündérkirálynő és Bartók A kékszakállú herceg vára című operáját - különféle zenetörténeti korból és stílusból való műveket" - hangoztatta Káel Csaba.
A hangversenytermi operajátszás azért nagy kihívás az előadások létrehozói számára, mert a zenei élmény a kifinomult akusztika miatt teljesen új dimenziót ad az alkotásoknak - hangsúlyozta. Másutt is játszanak nem színházi körülmények között (inkább koncertszerűen) operákat, de nehezen tudják elképzelni, mit lehet a pódiumon hozzáadni a megszólaltatáshoz - tette hozzá.
"A prezentációm után többen odajöttek hozzám, és elmondták, mennyire érdekesnek tartják azt módot, ahogy a Müpa közelít a művekhez. Kínában ez különösen izgalmas kérdés, hiszen az elmúlt fél évtizedben vidéken legalább 10 Müpa-méretű vagy nagyobb koncertpalota épült, és ezek nincsenek feltöltve tartalommal. Tág lehetőség mutatkozik az együttműködésre" - mondta Káel Csaba.
A Müpa vezetője hasonló érdeklődést tapasztalt a pekingi fórumot megelőzően a Nemzetközi Előadó-művészeti Társaság (ISPA) Szöulban rendezett éves kongresszusán is. Az olasz menedzserek erősen megrohamozták a térséget, Dél-Koreát és Kínát is. Mindkét helyen a vendéglátók azt értékelték, hogy a Müpa vezérigazgatója koprodukciókat javasolt, megszólította ezen országok intézményeit, és nem csupán az üzleti haszon megszerzésére törekedett.
Káel Csaba felkereste Sanghajt is, az ottani partnerrel a közelgő, 2013-as Verdi-évfordulóval kapcsolatban bontakozik ki egy rangos közös produkció tető alá hozása.

Címkék: Kultúra-zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő