Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Február 18. 17:07, hétfő | Belföld
Forrás: mti - fotó:MTI/Máthé Zoltán

Jutalmat kaptak a bíróságról megszökött rab elfogásában közreműködők

Jutalmat kaptak a bíróságról megszökött rab elfogásában közreműködők

Jutalmat kaptak azok a rendőrök és a Fővárosi Törvényszéknek az a fegyveres biztonsági őre, aki részt vett a bíróságról pénteken elszökött rab elfogásában.

Az Országos Rendőr-főkapitányságon hétfőn adták át a Szent György-emlékérmeket és a jutalmakat a Budapesti Rendőr-főkapitányság tizenkét rendőrének, példamutató helytállásuk és szakmai munkájuk elismeréseként. Az országos rendőrfőkapitány az elfogásban nyújtott segítségért Szent György-emlékérmet és jutalmat adott a Fővárosi Törvényszék fegyveres biztonsági őrének is.

A kitüntetéseket Töreki Sándor vezérőrnagy, az országos rendőr-főkapitány bűnügyi helyettese adta át.

Az ünnepségen Terdik Tamás, a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetője felidézte: február 15-én érkezett a hívás a rendőrség tevékenységirányítási központjába, hogy a Fővárosi Törvényszék Markó utcai épületében egy elítélt bántalmazta a büntetés-végrehajtási felügyelőt, elvette fegyverét, és azt egy biztonsági őr fejéhez tartva az utcára menekült, megállított egy autót és vezetőjét fegyverrel kényszerítette arra, hogy segítse a menekülésben.

A főkapitány jelezte: a bejelentés alapján "zárták a szektorokat", a lehetséges menekülési útvonalakat, ellenőrizték a térfigyelő kamerákat, és felvették a kapcsolatot a Terrorelhárítási Központtal. A Hungária körút környékén figyeltek fel a kollégái a járműre, innen üldözni kezdték a kocsit, amit végül a Szentmihályi út és a Nyírpalota utca kereszteződéséig követtek. Itt az elkövető kiugrott a járműből, további gépkocsit akart szerezni, dulakodás kezdődött, végül a rendőrök öt célzott lövéssel ártalmatlanná tették.

Terdik Tamás hangsúlyozta: a tevékenységirányítási központ gyors helyzetfelismerése, az információk gyors átadása, a pontos helyzetfelismerés, a rendőrök higgadtsága az üldözés során hozzájárult, hogy sem civilek, sem rendőrök nem sérültek meg. Kiemelte: az elkövetőt 35 percen belül elfogták, a férfi ezalatt nyolc különféle bűncselekményt követett el.

A főkapitány szerint köszönet illeti a tevékenységirányítási központ dolgozóit, a társszerveket és az elfogásban közreműködőket is.

A mentők pénteken életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba a 35 éves Sz. Károlyt., akit jelenleg intenzív osztályon ápolnak.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) szerint nem hibázott a felügyelő, akinek elvette a fegyverét az elítélt, mert a bírósági tárgyalás elején az eljáró bíró úgy rendelkezett: vegyék le a bilincset a fogvatartott kezéről. Az elítélt ezt kihasználva támadta meg az őt előállító biztonsági felügyelőt. A bíróság pedig korábban közölte: szabályosan járt el a bíróság, amikor úgy rendelkezett, hogy ha nincs akadálya, az előállító büntetés-végrehajtási őr vegye le a vádlott kezéről a bilincset, hiszen ilyen esetekben is rajta marad a fogoly kezén az úgynevezett vezetőbilincs, amivel a büntetés-végrehajtási őr akadályozni tudja "a nem helyénvaló mozgását".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során