Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Augusztus 07. 07:21, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Inkább mennének a bíróságra, csak ne kelljen dolgozni

Inkább mennének a bíróságra, csak ne kelljen dolgozni

Keveslik a közmunkáért járó bért a hatvani munkanélküliek, ezért azt sokan vissza is utasították.

A Heves megyei városban minden második álláskereső nemet mondott az önkormányzat ajánlatára, a polgármester szerint ők a segélytől is elesnek. A helyi cigány kisebbségi önkormányzat beperelné a városvezetőt.

Gyomlálnak és játszótereket takarítanak a közmunkások Hatvanban. A Heves megyei városban havonta ötmillió forintot költenek segélyre: 450-en kapnak támogatást az önkormányzattól. A regisztrált munkanélkülieknek a pénzért júliustól közmunkát kell vállalniuk. Aki a felajánlott feladatot visszautasítja, az nem kaphat segélyt.

A behívottak többsége visszautasította a közmunkát. A település polgármestere azt mondja: sokan nem is válaszoltak a munkaügyi központ levelére. Mások orvosi igazolást hoztak arról, hogy nem tudnak dolgozni.

Szabó Zsolt elmondta: öt ember nem volt alkalmas munkavégzésre, a többiek alkalmasak voltak. Valaki bevallotta, hogy dolgozik, valaki mondta, hogy ő inkább lemond a segélyről, de nem csinálja ezt a munkát. Mint fogalmazott: „Azt éreztem, hogy inkább nem akartak dolgozni ezek az emberek.”

Pedig a napi hatórás közmunkával a segély dupláját lehet megkeresni. A dolgozók azt mondják, szeretnék, ha a program hosszabb távon is megmaradna. Többen azért vállalták a közmunkát, mert nincs más munkalehetőség a környéken.

A helyi kisebbségi önkormányzat egyik képviselője be akarja perelni a polgármestert, szerinte Szabó Zsolt a rossz hírüket kelti. Baranyi Lajos arra biztatja a helyi romákat, hogy ne vállalják a felajánlott közmunkát. Úgy fogalmazott: ebből nem lehet megélni, és a kínált munka „nem ér semmit”.

Az egyik júliusban elfogadott sarkalatos törvény több ponton is szigorította a támogatási rendszert. Az álláskeresési járadék 270 helyett legfeljebb 90 napig jár majd. Ha valaki nem tartja rendben a házát vagy a kertjét, az önkormányzat megtagadhatja tőle a segélyt. A törvény több rendelkezése csak szeptemberben lép hatályba. (pr)

hírTV

Címkék: munka

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.