Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2012. Május 07. 07:09, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Hatalmas veszteségeik vannak a gyümölcstermesztőknek

Hatalmas veszteségeik vannak a gyümölcstermesztőknek

A gyümölcstermés 80–90 százalékát vitte el a februári és a húsvéti fagy a Dél-Alföldön. Biztos kárenyhítésre csak azok a termelők számíthatnak, akik legalább egy hektáron gazdálkodnak.

A februári fagy a baracktermés 80 százalékát elvitte a térségben. A cseresznye és a meggy a februári hideget még túlélte, de a húsvéti fagyot már nem. A termelők május 15-éig jelenthetik be a kárt. Pénzre csak azok számíthatnak biztosan, akiknek legalább egy hektár gyümölcsösük van.

Kocsis László, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetőhelyettese elmondta: a kisebb területtel rendelkezőknek a területalapú támogatás beadásakor kell jelezniük kárukat, és ha kárt szenvedtek, a hozamkiesés bizonyos százaléka után minimum 30 százalék kárenyhítést kapnak. A másik lehetőség a biztosítási díj támogatása, amely a díj 65 százaléka lehet maximálisan, közölte Kocsis László.

A fagy a szőlőt és az almát sem kímélte. Becslések szerint ott 50–70 százalék a terméskiesés.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 06:58, szombat | Belföld

Átadták a felújított Igmándi Erődöt Komáromban

Komárom talán soha nem fejlődött akkora léptekkel, mint napjainkban, ezt példázza a frissen felújított Igmándi Erőd átadása is, amiben fontos szerepe volt a kölcsönös tiszteletre alapuló magyar-szlovák együttműködésnek is

2024. Május 10. 12:09, péntek | Belföld

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).