Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. November 14. 08:27, hétfő | Helyi
Forrás: TMÖ, fotó: Ótos Réka

Értékhangolóval készülnek a vetélkedőre

Értékhangolóval készülnek a vetélkedőre

Kincses Tolna Megye címmel szervez értékvetélkedőt középiskolás és felső tagozatos diákok számára a Tolna Megyei Önkormányzat az elkövetkező hetekben, hónapokban

- derült ki Ribányi József, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke, és dr. Say István megyei értéktár bizottsági elnök közös, pénteki sajtótájékoztatóján. A megye három millió forint pályázati támogatást nyert az agrártárcától, hogy a nemzeti értékeket, hungarikumokat vetélkedők keretében népszerűsítse a fiatalok körében. November 15-16-án a Kölesdi Kismegyeházán ún. „értékhangolóval” veszi kezdetét a versenyre való felkészülés.
Az első napon általános iskolások, a második alkalommal középiskolás tanulók vesznek részt a kölesdi programon. A felkészülés helyszíne két okból is fontos: egyrészt, a Kismegyeháza szerepel a megyei értéktárban, másrészt pedig a helyi közéleti egyesület működik közre a szervezésben.
A vetélkedőre jelentkezett összesen 21 csapat a megye különböző településeiről érkezik Kölesdre, ahol a hungarikum mozgalom és az értékgyűjtés nem csak előadások, hanem koncert és kreatív foglalkozások útján kerülnek a középpontba.
Az értékhangoló után kerül sor az elődöntőre. A csapatoknak a téli szünetig lesz lehetőségük megoldani azt a tesztsort, amely november 17-én a Tolna Megyei Értéktár (www.kincsestolnamegye.hu) és a Tolna Megyei Önkormányzat (www.tolnamegye.hu) honlapjain kerül közzétételre. Emellett egy kiválasztott értéket is be kell mutatniuk.
2017. január 18-19-én a Tamási Művelődési Központban zajlik majd a döntő. A pályázati kiírás szerinti a négy fős csapatok közül minden megye kategóriánként egy-egy csapatot juttat majd az országos döntőbe.
Dr. Say István örömmel jelentette be: Tolna megyében már 52 településen működik értéktár, és körülbelül 350 érték szerepel a megyei listán. Ebből is látszik, hogy az értékgyűjtő munka jó úton jár, de még van munka bőven, amelyre akár a vetélkedő is felhívhatja a figyelmet.
A szelektív hulladékgyűjtés manapság minden fiatal számára evidens, miért ne lehetne az értékőrzés is az – tette fel a kérdést az elnök.
Ribányi József szerint a helyi közösségek értékeire kell építeni a turisztikát, és megfelelő fejlesztésekkel komolyabb gazdasági sikereket is el lehet érni, ami a fiatalok helyben maradását, a foglalkoztatást és a vidéki életet segítené.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése