Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2020. Szeptember 04. 07:07, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: police.hu

Enyhítették a kőbányai futó nő támadójának büntetését másodfokon

Enyhítették a kőbányai futó nő támadójának büntetését másodfokon

Három és fél év börtönre enyhítette a kőbányai futó nőre támadó férfi ítéletét a Fővárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletével - tudatta a törvényszék sajtóosztálya közleményben az MTI-ve

Az eljárás adatai szerint a 37 éves férfi 2018. október 14-én az éjjeli órákban a X. kerület, Jászberényi úton követni kezdett egy futó nőt, megtámadta és szexuális cselekményre kényszerítette. A sértett a bántalmazás következtében 8 napon túl és 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Az ügyészség szexuális erőszakkal és testi sértéssel vádolta a férfit, a Pesti Központi Kerületi Bíróság 2019 októberében kihirdetett elsőfokú ítéletében a váddal egyezően mondta ki a vádlott bűnösségét és négy és fél év fogházbüntetésre ítélte. A vád súlyosításért, a védelem enyhítéséért fellebbezett.

A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék a büntetést három év hat hónap szabadságvesztésre mérsékelte, amelyet azonban a súlyosabb végrehajtási fokozatú börtönben kell végrehajtani.

A törvényszék indoklása szerint az elsőfokú bíróság a büntetés kiszabásakor nem vett figyelembe minden enyhítő és súlyosító körülményt, így például azt, hogy a súlyos testi sértést megalapozó sérülésen túl a vádlott egyéb fizikai, valamint pszichikai sérülést is okozott a sértettnek. Ugyanakkor enyhítő körülményként kell értékelni, hogy a vádlott bocsánatkérését a sértett elfogadta - olvasható a közleményben.

A másodfokú bíróság kitért arra is, hogy bár a súlyosító körülmények száma nőtt és azok súlya jelentős, az eset megítélésénél figyelembe kellett venni a vádlott elkövetéskori kóros elmeállapotát, amely a törvény szerint a büntetés korlátlan enyhítésére is lehetőséget ad.

A szakértői vélemények szerint a vádlott a cselekmény elkövetésekor az úgynevezett abortív (csökevényes) kóros ittasság állapotában volt (a kóros ittasság tünetei közül csak egyesek észlelhetők, vagy a tünetek mind megtalálhatók, de nem fejlődtek ki teljesen), és ez nála olyan tudatzavart idézett elő, amely súlyosan korlátozta abban, hogy a cselekménye társadalomra veszélyességét felismerje és ennek megfelelően cselekedjen. Ezzel összefüggésben kellett értékelni a súlyosító körülményeket is, amelyek szorosan összefüggnek a férfi vádbeli tudatállapotával. Mindezek indokolták a szabadságvesztés tartamának enyhítését - közölte a törvényszék.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során