Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Május 11. 07:51, szerda | Helyi
Forrás: teol.hu

Egy elítélt tartott drogprevenciós előadást a diákoknak

Egy elítélt tartott drogprevenciós előadást a diákoknak

Rendhagyó drogprevenciós előadáson vettek részt a Csapó Dániel Középiskola diákjai a szekszárdi börtönben. Egy kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt elítélt férfi beszélt nekik a veszélyekről.

Börtönlátogatáson jártak a szekszárdi Csapó Dániel Középiskola rendészeti képzésre járó diákjai a Tolna Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben. A fiatalokat végig vezették az intézményen, betekintést kaptak annak szigorú működésébe, majd egy elítélt tartott nekik drogprevenciós előadást.

A 39 éves fogvatartott hétéves fegyház büntetését tölti a börtönben, amelyből 22 hónapot már leült. Jelentős mennyiségű kábítószer birtoklása miatt ítélték el. Elmondta, hogy a kilencvenes években került kapcsolatba a drogokkal. – Mint mindenki, én is marihuánával kezdtem, aztán aktív kokainfogyasztóvá váltam – mondta a férfi. Elmesélte, hogy óriási anyagi ráfordításra volt szükség, nagyon lecsúszott, ez az út pedig egyenesen vezetett a bűnözéshez.

A férfi korábban az üzleti életben mozgott, ahol szintén sok szerhasználóval került kapcsolatba. Elmondta, hogy számtalan alkalommal tárgyalt úgy, hogy „be volt tépve”. Rendkívül „felspannolt” állapotban érezte magát, sikereket ért el, hiszen a kokain feloldotta benne a gátlásokat, könnyebben, eredményesebben kommunikált. Ugyanakkor arra figyelmeztette a fiatalokat, hogy ne ez legyen a siker ára.

– Mindennapi fogyasztóként csak a pénz szabhat gátat a szerhasználatnak, ám ha van pénz, nincs kontroll. Aktív kokainfogyasztóként havonta körülbelül félmilliót költöttem drogra, de amikor ment a szekér, meg sem éreztem ezt a kiadást – döbbentette meg hallgatóságát a férfi. Aztán jött a fordulat. Egyszer csak azt vette észre, hogy senki sincs körülötte. Egyre több időt tölt a rendőrségen, egyre több eljárás indul ellene. Két ember maradt, akiket barátjának tudhatott. Mindketten ügyvédek, akik a bíróság előtt képviselték. Végül a börtönben kötött ki, ahol most már egy új életre készül.

Tudja, hogy nehéz lesz visszailleszkedni, ehhez valószínűleg lakhelyet is kell változtatnia, de elszánt, vannak tervei. Most 14 éves gyermeke előtt is szeretne jó példával elől járni a szabadulás után. Ma már a kábítószer sem hiányzik neki, sőt 22 év után a cigarettát is letette. A börtönben töltött idő miatt pedig nem a kihagyott bulikat sajnálja, hiszen tudja: azt az időt vesztegeti el önhibájából, amelyet a szeretteivel tölthetne. De erre is csak a rácsok mögött ébredt rá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma