Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2012. Szeptember 11. 12:25, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Ceglédi konfliktus - Jobbik: a ceglédi rendőrfőkapitány mondjon le!

Ceglédi konfliktus - Jobbik: a ceglédi rendőrfőkapitány mondjon le!

A Jobbik azonnali lemondásra szólítja fel a ceglédi rendőrfőkapitányt a Pest megyei településen augusztus végén kialakult konfliktus kezelése miatt.

A Jobbik azonnali lemondásra szólítja fel a ceglédi rendőrfőkapitányt a Pest megyei településen augusztus végén kialakult konfliktus kezelése miatt és az ellenzéki párt nem ért egyet az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tényfeltáró vizsgálatának megállapításaival - jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Korondi Miklós.

Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője hétfőn ismertette a vizsgálat eredményét, amely szerint törvényes, szakszerű és határozott volt a rendőri intézkedés a ceglédi konfliktus kezelésénél. A Hatala József országos rendőrfőkapitány által augusztus 22-én elrendelt tényfeltáró vizsgálat eredménye szerint a rendőrség"kimondottan jól kezelte a kialakult konfliktust", ennek köszönhetően nem történt atrocitás, összetűzés, "illetve megakadályozták a további jogsértések elkövetését" - mondta a sajtótájékoztatóján a szóvivő.
Korondi Miklós országgyűlési képviselő, a ceglédi Jobbik elnöke keddi tájékoztatóján hangsúlyozta: a jelentésből kimaradt, hogy miért romlott el a ceglédi közbiztonság és mi vezetett az augusztus végi helyzet kialakulásához. Szerinte évek óta jelen van a városban az a jelenség, hogy a cigány kisebbség egy része bűnöző életmóddal tartja fent magát és a lakosságnak elege lett a folyamatos lopásokból, betörésekből, rablásokból, ezért kérték az Új Magyar Gárda segítségét augusztus 14-én. A jobbikos politikus szerint a gárda jelenléte miatt "napokon keresztül nem tudták a bűnöző életmódjukat folytatni és ez vezetett oda, hogy augusztus 18-án 70 felfegyverzett cigány megfutamított 17 gárdistát és 5 rendőrt."
Korondi Miklós hangsúlyozta azt is: augusztus 19-én egész nap a helyszínen volt és délután telefonon kérte a Pest Megyei és az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy növeljék a készültséget Cegléden, mert nagyon feszült a helyzet. A jobbikos politikus szerint ha ő nem kéri a készenlét megerősítését, akkor komolyabb konfliktus is kialakulhatott volna.
Úgy vélte: a ceglédi emberek augusztus végén megtapasztalhatták a rendőrség által alkalmazott kettős mércét, hiszen amíg "a ceglédi rendőrfőkapitány a felfegyverzett romákkal beszélgetett, addig a magyar embereket a rendőrök napokon keresztül vegzálták, zaklatták és igazoltatták."
A Jobbik éppen ezért követeli, hogy a ceglédi rendőrfőkapitány azonnal mondjon le és a ceglédi rendőri állományt "tisztítsák meg." Az ellenzéki párt emellett azt kérdezi Pintér Sándor belügyminisztertől és Hatala Józseftől, hogy ki védi meg a magyar embereket?
Cegléden augusztus 19-én, vasárnap este mintegy négyszázan gyűltek össze a város külterületének néhány utcájában, köztük a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, szimpatizánsai. Miután feszültté vált a helyzet helyi romák és nem romák között, a környék romák lakta házait mintegy hetven-nyolcvan rendőr zárta el az összegyűltektől.
A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság korábbi közlése szerint egy nappal korábban érkezett bejelentés, hogy egy húsz-harminc tagú csoport Cegléd belterületén hangoskodással, félelemkeltő módon zavarja a helyiek nyugalmát. A rendőrök akkor nem találták a helyszínen a bejelentésekben szereplő csoport tagjait. Az esettel összefüggésben csoportos garázdaság miatt indítottak eljárást ismeretlen tettesek ellen.

Címkék: Pártok-Jobbik

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.