Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2021. Október 01. 18:03, péntek | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Bevezették a védettségi kötelezettséget a Vatikánban

Bevezették a védettségi kötelezettséget a Vatikánban

Október elsejétől a Vatikánvárosban dolgozók számára a munkavégzés feltételévé vált a koronavírus elleni oltási igazolás, máskülönben még az egyháziak is elveszíthetik fizetésüket.

Az intézkedés nem vonatkozik a miséken való részvételre, valamint a turistákra sem.

A pápai állam megelőzte a szomszédos Olaszországot, ahol csak október 15-től lép életbe a védettséghez kötött munkavégzés.

Vatikánváros dolgozó mostantól csakis oltási igazolással léphetnek be a munkahelyükre, akár a szentszéki hivatal munkatársairól, a svájci gárdistákról vagy a vatikáni rádió munkatársairól legyen szó. Az előírás a világi és az egyházi személyi állományra is vonatkozik, valamint mindazokra, akik munkavégzés miatt a Vatikán területére lépnek, például külső cégek alkalmazottaiként.

Az ellenőrzést pénteken a pápai állam kapuinál álló biztonsági emberek végezték, egyelőre szúrópróbaszerűen kérték el a belépőktől az oltási igazolást.

Hasonlóképpen kötelezővé vált a beoltottság bizonyítása a Vatikán birtokolta összes olaszországi intézményben, közöttük a pápai egyetemekre járó hallgatók számára is.

Az oltás kiváltható meghatározott időközönként végzett negatív teszteredménnyel vagy a betegségből történt gyógyulás igazolásával.

A védettséget nem tanúsító vatikáni dolgozót fizetés nélküli szabadságra helyezik ugyanúgy, ahogyan a tervek szerint október közepétől az olaszországi állami és magánszféra munkahelyein is.

A vatikáni dolgozók létszáma a legutolsó hivatalos adatok szerint meghaladja a 4800-at.

Az előírás nem vonatkozik a pápai állam területén bemutatott misékre, amelyeken védettségi igazolás nélkül is részt lehet venni. Nem vonatkozik a Szent Péter térre vagy a Szent Péter-bazilikába belépő turistákra sem. Kivételt képvisel a Vatikáni Múzeum, ahol a látogatóknak már augusztus 6-tól fel kell mutatniuk a védettségi igazolást.

Nem született még hosszú távú döntés az általános audienciák résztvevőivel kapcsolatban, akik jövő szerdán még igazolás nélkül vehetnek részt a találkozón a pápával.

Ferenc pápa budapesti és szlovákiai látogatásából hazatérőben hangoztatta, hogy Vatikán Államban majdnem mindenki felvette az oltást, egy "kis csoportot kivéve".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik