Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2016. Július 02. 07:00, szombat | Helyi
Forrás: MTI, fotó: pecsma.hu

A Pécsi Egyházmegye működteti tovább a tolnai gimnáziumot

A Pécsi Egyházmegye működteti tovább a tolnai gimnáziumot

Tolnai Szent István Gimnázium néven a 2016/2017-es tanévtől a Pécsi Egyházmegye működteti a tolnai Sztárai Mihály Gimnáziumot - közölte a város polgármestere kedden az MTI-vel.

Appelshoffer Ágnes (Fidesz-KDNP) elmondta: a működtetés átvételét a katolikus egyházmegye kezdeményezte, a lépést az iskola pedagógusai és a szülők egyaránt támogatták. A korábban megyei, egy évig helyi önkormányzati fenntartású gimnáziumot 2013-tól tartotta fenn az állam.
Hozzátette, a döntés indoka az volt, hogy egyházi fenntartásban biztosabbnak látják a gimnázium jövőjét, az egyházmegye ugyanis az intézményt az előírtnál alacsonyabb létszámú osztályokkal is fenntarthatja. A tolnai önkormányzat eddig évente mintegy harmincmillió forintot fordított az iskola működtetésére.
A háromszáz diákot oktató, négy- és hatosztályos képzést végző tolnai gimnáziumban az egyetlen szakmai változás az lesz, hogy bevezetik a kötelező hittan- és erkölcstanoktatást - mondta.
Sümegi József, az egyházmegye oktatási ügyekért felelős diakónusa közölte: az intézményt öt évig működteti és tartja fenn az egyházmegye, és a gimnáziummal egységben működik majd a jelenleg is egyházi fenntartású Szent Mór Katolikus Általános Iskola. A katolikus egyházmegye a tolnai születésű református prédikátor, Sztárai Mihály nevét nem tartotta meg, június 1-jével megalapították a Tolnai Szent István Gimnáziumot.
Tolna megyében a tolnai lesz a harmadik egyházi fenntartású középiskola: a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumot 1992-ben a Magyarországi Evangélikus Egyház, a tamási Béri Balogh Ádám Gimnáziumot 2015-ben szintén a Pécsi Egyházmegye vette át, amely Szekszárdon, Pakson, Tolnán egy-egy általános iskolát is fenntart.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 18:41, péntek | Belföld

GVH: számos ponton módosít a Viber hatósági eljárás miatt

Számos ponton módosít a Viber internetalapú üzenetküldő szolgáltatás a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának köszönhetően - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel