Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2012. December 26. 09:30, szerda | Külföld
Forrás: MTI

A kazah határőrség szinte teljes vezetését elveszítette a repülőgép-katasztrófában

A kazah határőrség szinte teljes vezetését elveszítette a repülőgép-katasztrófában

A kazah határőrség gyakorlatilag teljes vezetését elveszítette a keddi, 27 halálos áldozattal járó repülőgép-katasztrófában - jelentette a Rosszija 24 orosz hírtelevízió szerdán.

A Kazahsztán déli körzetében lévő Simkent város közelében lezuhant Antonov-72-es kazah katonai szállító repülőgép fedélzetén tartózkodott Turganbek Sztambekov ezredes, a határőrség megbízott parancsnoka és a fegyveres testület több magas rangú vezetője.
Nurlan Szagimbajev, a testület szóvivője megerősítette, hogy a simkenti repülőtértől 20 kilométerre bekövetkezett katasztrófában meghalt az ukrán gyártmányú repülőgép hétfős személyzete és húsz utasa. A kazah határőrség küldöttségének tagjai Simkenten keresztül üzbegisztáni tárgyalásokra utaztak volna tovább.
Turganbek Sztambekov ezredest júniusban nevezték ki a határőrség élére. Elődjét egy május végén történt súlyos gyilkossági ügy miatt menesztették. A vizsgálat szerint a Kínával szomszédos határszakaszon lévő kazah poszton az egyik határőr ölte meg 14 társát és egy vadászt. A férfit életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték.
A Rosszija 24 orosz hírtelevízió tudósítása szerint az An-72-es katasztrófája idején alacsonyan volt a felhőzet, havas eső esett a térségben, és a látótávolság minimális volt. Szemtanúk elmondták, hogy a lezuhanás előtt a gép nagyon alacsonyan repült.
A katasztrófa a Tasszaj nevű kistelepülés mellett történt. A túlélésre senkinek sem volt esélye. Egy másik szemtanú elmondása szerint a lezuhanást követően repülőgép kigyulladt, és négy darabra tört. A földön mindenütt holttestek hevertek. A katasztrófát a katonai rendőrség vizsgálja. A hatóságok nem sokkal a tragédiát követően büntetőeljárást indítottak.
A Rosszija 24 televízióban megkérdezett szakemberek megbízhatónak tartják az ukrán An-72-es repülőgépeket. Ezt a típust a hetvenes években fejlesztették ki a kijevi Antonov tervezőközpontban és üzemben. A rövid távolságra készült, fegyverzetek és katonai egységek szállítására alkalmas gép különösen azokban az országokban használható jól, ahol rosszul felszerelt repülőterek működnek. Afganisztánban, Afrika számos országában és Dél-Amerikában ezért népszerűek az Antonov-72-esek.
A volt szovjet köztársaságokban gyakoriak a repülő- és helikopterbalesetek. Kazahsztánban november 29-én egy orosz gyártmányú, Mi-8 típusú helikopter zuhant le. A szerencsétlenségben nyolcan meghaltak.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni