Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. December 15. 09:25, péntek | Belföld
Forrás: Ügyészség

A balesetet okozó mozdonyvezetőkkel szemben emelte vádat a Veszprém Megyei Főügyészség

A balesetet okozó mozdonyvezetőkkel szemben emelte vádat a Veszprém Megyei Főügyészség

A vasúti közlekedés súlyos egészségromlást okozó veszélyeztetésének vétsége miatt két mozdonyvezető ellen emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség.

A vádirat szerint az egyik mozdonyvezető 2022. július 11-én kora délután egy villany vontatójárművel tiltó jelzés és a forgalmi szolgálattevő engedélye nélkül kezdett tolatásba a balatonfüredi vonalon, ahova épp akkor érkezett meg a Budapest felől Balatonfüredre közlekedő személyvonat, melynek vezetője az óránkénti 40 kilométeres sebességkorlátozást figyelmen kívül hagyva 77 kilométer/órás sebességgel közlekedett.

Mindkét mozdonyvezető észlelte az azonos vágányon felé közlekedő másik mozdonyt, és próbálták elkerüli a balesetet. A tolató mozdony 27 éves vezetője ezért abbahagyta a tolatást és az ellenkező irányba indult, valamint a személyvonat 37 éves vezetője is hangjelzést adott és vészfékezett, ám a szerelvény ennek ellenére utolérte a tolatásból menekülőre váltó mozdonyt és összeütköztek. Az ütközés következtében a személyvonat két utasa töréses, egy utasa könnyebb sérülést szenvedett. Az egyik sértett balesettel összefüggő sérüléséből súlyos egészségromlást jelentő kóros elváltozás alakult ki.

A vádirat szerint a baleset egyrészt a szabálytalan tolatás, másrészt a személyvonat sebességtúllépése miatt következett be, tekintettel arra, hogy a sebességkorlátozás betartása mellett a személyvonat vészfékezés nélkül is meg tudott volna állni és el tudta volna kerülni az ütközést.

Az ügyészség a mozdonyvezetőkkel szemben pénzbüntetés kiszabására és a vasúti járművezetéstől történő eltiltásra tett indítványt a Veszprémi Járásbíróságnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.