Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Október 13. 09:49, csütörtök | Helyi
Forrás: TMKI

Tömeges baleset az M6-os autópálya alagútjában – együttműködési gyakorlat zajlott

Tömeges baleset az M6-os autópálya alagútjában – együttműködési gyakorlat zajlott

Több személyautó és egy busz ütközött össze az M6-os autópálya „C” jelű alagútjában október 12-én a késő esti órákban. I

Ilyen balesetek szerencsére ritkán történnek az autópályán, az alagútban meg különösen, a forgatókönyv a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében megtartott együttműködési gyakorlat alapját képezte.

A gyakorlaton Fülep Zoltán tű. ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főosztályának vezetője, valamint az esetleges veszélyhelyzetek elhárításában résztvevő szervezetek – katasztrófavédelem, az alagutak kezelője, biztonsági tisztje és diszpécserei, a rendőrség és a mentőszolgálat – képviselték magukat, természetesen a beavatkozói állomány mellett.

A gyakorlat pontban kilenc órakor vette kezdetét, ekkor érkezett a bejelentés az autópálya-kezelő bátaszéki diszpécserétől a katasztrófavédelem ügyeletére, hogy a „C” jelű alagút jobb pályájának déli végénél három személyautó és egy utasokkal teli busz szenvedett balesetet, és a bejelentő szerint az egyik autó ki is gyulladt. Mivel a kamerarendszer éppen nem működött, így egyéb információ nem állt rendelkezésre. A műveletirányítás azonnal riasztotta a szükséges erőket, amelyek két megyéből indultak útnak a baleset helyszínére: a bátaszéki önkormányzati tűzoltók, a véméndi, mohácsi, szekszárdi és bonyhádi hivatásos egységek dolgoztak a káreset felszámolásán. A véméndiek rövid időn belül megérkeztek a helyszínre a „C” alagút bal oldalán, majd teljes védőfelszerelésben a vészátjárón keresztül jutottak be a jobb pályatestre, ahol a füstölő, égő személygépkocsihoz támadó-védő sugarat szereltek a tűzcsapról. A füstgenerátor által keltett füst eltávolítása érdekében az alagút szellőztetőrendszerét is bekapcsolták. Mindeközben a bátaszéki tűzoltók is megérkeztek az északi oldal felől és egy habsugár segítségével kezdték oltani a lángoló személyautót.

Közben természetesen folyt az életmentés is, a busz könnyű sérülést szenvedett utasait kimentették és biztonságos helyre kísérték a tűzoltók. Az időközben kiérkező mohácsi, szekszárdi és bonyhádi tűzoltók pedig megkezdték a járművekbe szorult, súlyos sérültek kimentését, a munkálatokhoz a műszaki mentő járművek speciális felszereléseire, köztük a hidraulikus feszítővágóra is szükség volt. A sérültek kimentésének sorrendjét nemcsak a gyakorlatok során, hanem éles helyzetben is a mentőszolgálat kárhelyen lévő parancsnoka határozza meg. Az egyik járműből egy, a másikból két súlyos sérültet szabadítottak ki a tűzoltók és adták át a mentőknek, akik az alagút déli kijáratánál felállított baleseti sátorba vitték őket, ahol azonnal megkezdték az ellátásukat. A buszon hatan sérültek meg súlyosan, az ő kimentésükről is gondoskodni kellett. A kigyulladt autó két utasán azonban már a gyors beavatkozás sem segített, ők életüket vesztették az ütközés során.

Az esemény felszámolásához a Mecsek Autópálya-üzemeltető Zrt. bátaszéki üzemeltetési központjában vezetési törzs alakult. Az abban részt vevő szakemberek feladata az volt, hogy megszervezzék a balesetben érintett negyven személy mentésével, elhelyezésével kapcsolatos feladatokat, teendőket.

A beavatkozás végeztével a résztvevő egységek szerparancsnokai, valamint a gyakorlat megfigyelői és ellenőrzői közösen értékelték a gyakorlatot, elemezték a látottakat, mely alapján Fülep Zoltán tű. ezredes megfelelt értékelést adott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.